Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Röleler ve Yapısı

Yazar: Selim Şahin
Tarih: 02.09.2004
Türkçe



Tanımı:
Şekilde temel yapısı ve görünüşü çizilen, küçük güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir.

Yapısı: Röleler, elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur. Elektromıknatıs,demir nüve, ve üzerine sarılmış bobinden meydana gelir. Bobini, doğru akıma bağlanan rölelerde, demir nüve yumuşak demirden ve bir parça olarak yapılır. Bu rölelerde artık mıknatıslık nedeniyle paletin demir nüveye yapışık kalması, nüvenin ön yüzüne konmuş küçük bir plastik pulla önlenir. Bobini alternatif akıma bağlanan rölelerde, demir nüve sac plaketinden yapılır. Alternatif akımın değer ve yön değiştirmesi, rölelerde titreşime neden olur. Bobini alternatif akıma bağlanan bir rölenin titreşim yapması, demir nüvenin ön yüzünde açılmış oyuğa yerleştirilen bir bakır halkayla önlenir. Demir nüve üzerinde bulunan bobin bir veya daha fazla sargıdan oluşur. Röle bobininde birden fazla sargının bulunması, rölenin değişik gerilimlerde kullanılmasını sağlar. Röledeki kontaklar palet aracılığı ile açılır ve kapanırlar. Normal durumda palet, yay veya yerçekimi nedeniyle, demir nüveden uzakta bulunur. Rölelerde normalde açık ve normalde kapalı olmak üzere iki çeşit kontak vardır. Bu kontakların yapımında gümüş, tungsten, palladyum metalleri ve bunların alaşımları kullanılır.

Çalışması: Şekilde verilen rölenin bobinine bir gerilim uygulandığında, röle enerjilenir ve paletini çeker. Palet üzerinde bulunan (1-3) nolu kontak açılır ve (1-2) nolu kontak kapanır. Bobin akımı kesildiğinde, röle üzerinde bulunan yay, paletin demir nüveden uzaklaşmasını sağlar. Bu durumda kapanmış olan (1-2) nolu kontak açılır, açılmış olan (1-3) nolu kontak kapanır.

Yorumlarınız

emrah - 02.10.2006
s.a millet

saolun bu röle hakkında verilen bilgiler için hocanın verdiği ödevde bu konudan faydalandım
Editör - 23.11.2006
Sayın Eda;
Sorunuzu "Soru Cevap" bölümüne eklemeniz cevaplama için daha iyi farkedilmesine sebep olur. Burada, yukarıdaki yazıya yorum yazılmaktadır.
süleyman - 17.02.2007
ii güsel hoş da bu rölelerin çeşitleri var. tamam onu geçtim elektronik bir devreye lönk die bağlanmaz ki bu. hani birde devreye bağlanış şekli gösterilseydi. zıt emk dan kaynaklı sürücü transistörünün yanmaması için ters bağlanılan söndürme diyotunun üstünde durulsa idi çok daha yararlı olurdu die düşünüyorum.
mahmut yahaya - 10.04.2007
EE arkadaş bi yerden bulmuş yapıştırmış.
vedat - 10.09.2007
bu bilgi yeterli bence hiç değilse uğraşıp yapmış siz kendi yaptıklarınızı gösterin oradan okuyup öğrenelim ;) yada sorun eksiğiniziben size öğreteyim inş okurlarda cvp azarlar merak ediyorum ne yumurtlayacaklar!!!!!.
süleyman - 18.09.2007
vedat kardeşim, burda amacımız ona buna ahkam kesmek yahut milletin çalışmasını aşağılamak değil. eleştirilerimiz mutlak mükemmeliyet noktasına ulaşmak için.. ( elele verip en yükseğe çıkmak sende bir heyecan uyandırıyor mu acaba? ) yumurtladım işte :)))) yanlış anlaşılmamam dileğiyle kolay gele herkese
zeynep - 25.09.2007
eh idare eder çok begendımı soleyemem
süleyman - 12.10.2007
vedat beyden hala ses çıkmamış, yumurtam sıcak geldi elini yaktı herhal :))

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>