Teknomerkez
TR EN ES
Konular

CMOS Entegrelerle Dijital 8x8 Kayan Yazı Grafik

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 15.05.2006
Türkçe

Kayan yazı veya grafik devreleri internette rahat bulunabilmekte ve uygulanabilmektedir. Bu devreler genelde PIC Mikrokontrolörlerle programlanarak yapılıyor. Bu devreler kendilerinden beklenenleri vermektedir. ("PIC 16F628 ile 8X32 Kayan Yazı Grafik Panosu" devresi gibi) Ben ise bir kayan yazı veya grafik devresinin bildiğimiz CMOS 4000 serisi entegrelerle yapılabilir ve uygulanabilirliğinin üzerinde durmak istedim. 74xx serisi entegrelerle de bu devre yapılabilir. Bir elektronik devre, çok çeşitli malzemelerle aynı sonuç alınacak şekilde tasarlanabilir.

Bu devre ile amacımız, öncelikle bir kayan yazının veya grafik panosunun çalışma şeklini anlamaya çalışmaktır. Ben bu devreyi 8x8 led matrix displey üzerinde tasarlayacağım. 7x5 veya istenilen ölçülerde de yapılabilir. Bu tür devrelerde bizi sınırlayan şeylerin en başında, panonun boyutu genişledikçe kullanılan malzeme (entegre) sayısının artmasıdır. Kullanılmak istenen her bir özellik malzeme sayısını çok fazla arttırabilmektedir. PIC'lerle yapılan devrelerde ise malzeme sayısı ise kıyaslanamayacak düzeyde sınırlı tutulabilmektedir.

Dijital entegrelerle kayan yazı devresini oluşturmadan önce, 8x8 led matrix ekrana karakteri veya grafik şeklini nasıl süreceğimizi, bu grafiği nasıl göstereceğimizi tasarlayalım. Sonraki adımda ise bu gösterdiğimiz karakteri nasıl sola veya sağa kaydıracağımızı tasarlayalım.

8x8 Led Matrix Ekranın Sürülmesi:

Piyasada satılan 8x8 led matrix göstergeler 8 satırda ve 8 sütunda 64 adet led dizilişinden oluşmaktadır. Bu matrixi ledlerle sizde yapabilirsiniz. Konumuzda basamak basamak ilerlemek istediğimizden öncelikle basit olarak led matrix disleyi sürecek olan devremizi yapacağız.

CD 4022 veya CD 4017 sayıcı entegresi ile bu işlemler rahatlıkla yapılabilir. 4022 veya 4017 entegresinin sayıcı çıkışları iki yola ayrılır ve sütuna gidecek olan uçlar CD 4009 entegresi ile terslenerek sürülür. Satıra giden uçlar ise terslenmeden (evirmeden) sürülür. 4009 entegresi yerine aynı işi yapan diğer entegreler de kullanılabilir. Ben denerken CD 4049 entegresini kullandım. Şekil 1'deki devrede sırasıyla, 1. satır ve 1. sütun, 2. satır ve 2. sütun, 3. satır ve 3. sütun, 4. satır ve 4. sütun, 5. satır ve 5. sütun, 6. satır ve 6. sütun, 7. satır ve 7. sütun ve son olarak 8. satır ve 8. sütun sürülür. Bu işlemler ile göstergede köşeden köşeye kayan noktalar oluşur (Şekil 2'de). CLOCK sinyalini 8Hz yaptığımızdan bu işlem 1 saniyede gerçekleşir. CLOCK sinyalini 160Hz yaparsak, 1 saniyedeki aynı işlem sayısı 20 defa olacağından köşeden köşeye titremesiz görüntü elde ederiz. Daha titremesiz görüntü elde etmek için daha yüksek CLOCK sinyali gerekmektedir.

Tasarladığımız devrenin şeması:

Şekil 1: Göstergenin sürülmesi.

Şekil 2: Şekil 1'deki devrenin 8x8 Led Matrixte ürettiği görüntü.

Şekil 3: Şekil1'deki devre 160Hz ile sürülürse çapraz ve titremesiz görüntü oluşur.

Şekil 1'deki devrenin zipli dosya halinde Proteus ISIS ile çizilmiş dosyasını indirmek için tıklayınız.

8x8 Led Matrix Ekranda Karakter Oluşturulması:

Bir karakter oluşturmak istediğimizde hızlı şekilde her bir seferde bir sütunda bulunan noktaların ledlerinden, karakterin ihtiyacı olanlarını yakarız. Sonra diğer sütuna geçeriz ve aynı şekilde diğer sütunda da gerekli olan noktalardaki ledleri yakarız. Bu işlem tüm sütunlar tamamlanıncaya kadar devam eder ve en başa dönülerek aynı işlemler tekrar edilerek sürekli şekilde yapılır. Sonuçta karakter gösterilmiş olur. Bu anlatılanın tersi şekilde bir seferde bir satırda bulunan noktaların ledlerinden, karakterin ihtiyacı olanlarını yakarız. Sonra diğer satıra geçeriz. Bu şekilde de tasarlanabilir.

Ben ekranda gösterilecek karakateri M olarak seçtim. Bu M karakterini oluşturmak için bir kaç yöntem kullanılabilir. 8'li DIP switch kullanarak programlanabilir bir devre yapmak mümkün, fakat biraz karmaşık olur. Ben en sade yolu seçerek yanmasını istediğim ledlerin yolunu 1N4148 diyotlarıyla seçtim. Kullanılan ledlerin satır ve sütunu ifade eden harflerin değerleriyle istediğimiz noktayı yakarız. Mesela S1 ve G1, 1. satır ve sütunu ifade eder. Daire, kalp, papatya vs. istenile karakter elde edilebilir. Yalnız her bir nokta için bir 1N4148 diyot kullnmak gerekmektedir. Bu devrede en fazla 64 tane led yakılabilir ve 8x8 matrix tamamen yanar. İstenilen görüntüyü elde etmek için gerektiği kadar 1N4148 kullanılıyor. Devre şemadaki haliyle denenirken ledler sönük yanabilir. Bu durumu düzeltmek için 8x8 Matrix uçlarına CD 4010 veya CD 4050 Hex Buffer entegresi ile güçlendirmek gerekir. Böylece net bir görüntü elde edilir. CLOCK frekansını düşük tutarsanız (8Hz) göstergedeki tüm aşamaları görmüş olursunuz. Şekil 4'teki devrede CD 4022 yerine CD 4017 kullandım.

Karakter oluşumunu devre şeması:

Şekil 4: Ekranda M karakterinin gösterilmesi

Şekil 5: Ekranda M karakterinin görüntüsü.

Şekil 4'deki devrenin zipli dosya halinde Proteus ISIS ile çizilmiş dosyasını indirmek için tıklayınız.

8x8 Led Matrix Ekranda Karakterin Kaydırılması:

Ekranda gösterdiğimiz karakteri kayar duruma getirmek için S1-S8 diye adlandırdığımız satır bilgilerinin 4017 çıkışındaki Q1-Q8 diye adlandırdığımız sıralarını CD 4051 entegresi yardımıyla sıralarını değiştiriyoruz. Her bir sütun için bir CD 4051 kullanıyoruz. Bu değiştirme işlemini karakterin görüntüsü tamamen oluştuktan sonra yapıyoruz. Yani 4017 tam bir turunu (veya yavaş olması için bir kaç turunu) tamamladıktan sonra bir adım kaydırıyoruz. Bu devrede CLOCK 160Hz olarak tayin edilmiştir. Bunu düşürerek devrenin çalışması izlenebilir. En iyisi CLOCK Osilatörünü ayarlı yaparsınız ve hoşunuza giden noktada bırakırsınız.

Karakterin Kaydırılması Devresi:

Şekil 6: Kayan Karakter Devre Şeması

Şekil 6'daki devreyi büyük görmek için tıklayınız.

Şekil 7: Ekranda M karakterinin kayar haldeki görüntüsü.

Şekil 6'deki devrenin zipli dosya halinde Proteus ISIS ile çizilmiş dosyasını indirmek için tıklayınız.

Şekil 6'daki devrede kayan yazının yönü soldan sağa doğrudur. İstersek sağdan sola doğru veya aşağı veya yukarı yapabiliriz. Şimdi sağdan sola kaymayı sağlayalım. Bunu için göstergeye giden uçların sırasını değiştiriyoruz.

Sağdan sola kaydırma:

Şekil 8: Sağdan sola kaydırma için yapılan düzenleme.

Şekil 9: Ekranda M karakterinin sağdan sola kaydırılması.

CLOCK Osilatörünün Tasarlanması:

Ben denemelerimde bu sitede bulunan "CD 4093 Entegre ile Yapılan Karedalga Osilatörü" devresini kullandım. Gerekli frekansı kondansatörün değerini değiştirerek elde ettim. Kullanılacak frekans için mutlak olması gereken bir değer yoktur. Ortalama yeterli olan frekans ayarlanabilir.

NOTLAR:

Simülasyon dosyaları konuyu daha iyi anlatabilmek amacıyla verilmiştir. Bu dosyaların çalışması kullanılan bilgisayarın yetenekleriyle doğrudan ilişkilidir.


Yorumlarınız

murat - 29.06.2006
devre gerçekten güzel ama bütün harflari nasıl yapıcaz yani matriks ekranda nasıl a veya s harfini getirecez
Mehmet YILMAZ - 30.06.2006
Sayın Murat, Yazıdaki
8x8 Led Matrix Ekranda Karakter Oluşturulması:
başlıklı bölümde açıklandı. 1N4148 diyotların bağlantısıyla.
eseme - 02.07.2006
harika...
emrahyeter - 03.11.2006
verdiginiz bilgiler için teşekkürler. ISIS dosyasını proteusun hangi versiyounda hazırladınız ben 5.2 ve 6.0 kullanıyorum dosyayı açmaadı nedeni ne olabilir?
mevlüt - 28.11.2006
benim proteusumda açılmadı sorun nerde olabilir birisi benimle irtibata geçebilirmi yada yeni versiyonunu nerden indirebilirim msn adresim den de konuşabiliriz lütfen
alii - 10.12.2006
dewre cok guzel gozukuyor ama benım proteus acmadı devrenın altına acıklama yapr mısınız lutfenn
resul - 19.01.2007
okul adını nasıl yazarız
Mehmet Yılmaz - 01.02.2007
Kullandığım Proteus'un versiyonunu hatırlamıyorum. Biraz yüksek versiyonda denerseniz çalışır. Ben farklı makinalarda çalışmıştım.
Mehmet Yılmaz - 01.02.2007
Sayın Resul, yukarıda yazıda anlatılan 8X8 matrixte yapılandır. Size tavsiyem mecbur değilseniz çok karakterli kayan karakter devresini dijital entegrelerle yapmamanızdır. Çünkü çok malzeme ister. Herşeyden önce kullanacağınız 4051 entegreler ve diyotların sayısı çok artacak ve devreyi takip etmek zorlaşacaktır. Ben bu devreyi denerken dahi masam çok karıştı. Baskı devre çıkarmadan yapmıştım denememi ve kablo karmaşasıyla uğraşmak zorunda kalmıştım. Devreyi yapmak zorundaysanız, 4051 entegresini ve diyotları devrenin yapısına uygun olarak çoğaltmanız gerekir.
ALİ - 05.02.2007
sayın mehmet, yazıyı yukarı veya aşağı nasıl kaydırabilirim.
Mehmet Yılmaz - 06.02.2007
Sayın Ali, Bu tür dijital devrelerde uçların bağlantısıyla istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz. Bu devrede de 8x8 matrix'in uçlarıyla istediğinizi elde edebilirsiniz. Ben yukarı ve aşağıya kaymayı denemedim.
enrie - 12.05.2007
herkese slm devre gerçekten baya zaman ve konsantre gerektirdiği ortada açıkçası benim düşündüğüm karakter oluşturmanın daha kolay bi yolunu nasıl bulabiliriz pic kullanarak nasıl yapıla bilir ve bilgisayar bağlantısı yapıp yazıyı nasıl borda aktara biliriz kullanımının da kolaylığı olursa hepimiz faydalanırız diye düşünüyorum yani kim hangi takımı tutuyosa o enbüyük o yazabilsin bunu bilgisayarla yapsın ve hepimiz aynı devreyle yapalım galiba pic lazım olacak daha önce hiç pic yazmadım nasıl yapıldığınıda bilmiyorum bide yürüyen yazıyı düşünüyorumda
benim için baya zor ama paylaşan olursa birlikte yapmak isterim herkese teşekkürler
kadir - 16.11.2007
bütün yürumlar güzel ama bu devredeki eksikleri kimse görmüyor mu yaw?_bu devrenin aynısını ben de yaptım ama benim devremde 8 tame 74154 entegresi 2 adet sayıcı eprom ve pic16f877 vardı.devrenin büyüklüğü ise 15 matrix uzunluğundaydı ayrıca bilgisayara bağlanabilen ve yazılan karakterkeri hafızaya alabilen bir devreydi.arkadaşları bilmem ama bu devre bana çok komik geldi.onca diyot ve bisürü entegreyly elde edilmeye çalışılan bir matrix devresi ne komik. +gerisi yorumsuz!!!!!
samet - 24.11.2007
sayın kadir emeğe saygı gösterelim.burada pıc kullanmadan yapılmış.pıc kullanarak hocam zaten bir sürü devre yapmış.sende koy buraya görelim senin devreyide inceleğelim.sayın hocam elinize sağlık güzel olmuş.bir de birden fazla harf le yapabilirmiyiz bu devreyi? birde arkadaşlar proteus 7.0 çıktı .güzel bi versyonu proteusun kullanmanızı tavsiye ederim.
mehmet - 28.04.2008
cok sağolun elinize saglık
misafir - 18.03.2009
komik diye alay eden arkadaşım senin halin komik aslında ben burdaki devre sayesinde okul projemi yapıcam hoca pic ile istemiyom diyo kim komik oldu şimdi at gözlügüyle yorum yapmayın olaya biraz daha geniş bakın devre için çok teşekkürler elinize emeginize saglık
Gokday - 26.04.2009
Sayın Kadir Bey, emeğe saygı gösterelim diyerekten, öncelikle sizi kınıyorum, yukarıda arkadaşlarım zaten gerekli açıklamayı ve cevapları vermişler, bırakın devreyi şemayı matrix i, siz bu kibirli alaycı davranışlarınızla bir yere varamazsınız, cehalet mutluluktur, gördüm ki sizde çok mutlu bir insansınız. Elinize,emeğinize, aklınıza sağlık hocam.
hüseyin ustaoglu - 17.05.2010
düz yanan led önerilen baglantı nasıl olacak
onur - 26.01.2013
abi nekadar uraşıyonuz 16 f84e c dilinde kaydırma yap lazımsa bn yazarım
Mehmet Yılmaz - 28.01.2013
Sayın Onur,

Ben 1979 yılında elektroniğe başladıktan sonra 555 entegresi piyasaya sürülmüştü de herkes "bu entegre ile her şey yapılır" düşüncesine sahip olmuştu ama sonrasında PICler çıksada hala 555 entegresi kullanılıyor. Ben bu yazıda ilkeden bahsettim. Yani eğitimden. Ben bu devreyi bir kere yaptım ve çalıştırdım. O da bu yazıyı hazırlarken. Bir daha da ihtiyacım olmayacak ama bu bilgi bir ihtiyaçtır. Ayrıca Türkiye\'de PIC ile kayan yazı devresini üçüncü yayınlayan kişiyim. Umarım sizin çalışmalarınızla ülkemiz dünyada zirveye oturacaktır.

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>