Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Pil Durum Göstergesi Devresi

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 14.01.2006
Türkçe

http://www.teknomerkez.net/cevap.php?c=316 adresine Fırat Deveci arkadaşımız "pilin bitmeye yakın kırmızı ışık yanan, pil dolu iken ise yeşil lamba yanan bir devre yapmak istiyorum" şeklinde bir soru sormuştu. Orada bahsettiği devre şeması bana bir fikir verdi ve bir "pil durum göstergesi" devresi yapmaya karar verdim.

Devrenin Yapısı ve Çalışması:

Devre iki tane BC547 transistörüyle yapıldı. VR1 ayarlı direnci ile pilin ölçüm noktası ayarlanıyor. Q1 transistörü ile devre, pilin voltaj değerine göre iletime geçiyor ve LED1 kırmızı ledi sönüyor. Q1 transistörü iletime geçmediği zaman kırmızı LED1 ledi yanıyor. Kırmızı ledin yanması pilin enerjisinin azaldığı anlamına geliyor. Pilin enerjisinin değeri yeterli ise kırmızı ışık sönüyor.

Q1 transistöründen aldığımız değere göre Q2 transistörünü bir değilleyici olarak kullanıyoruz ve kırmızı led söndüğünde yeşil ledin (LED2) yanmasını sağlıyoruz. Burada VR2 (22K) ayarlı direncinin üslendiği fonksiyon önem kazanmaktadır. Değeri büyüdükçe kırmızı ledin sönme ve yeşil ledin yanma aralığında oluşan boşluk yok olmakta hatta üst üste binmektedir. Değeri küçüldüğünde ise bu iki ledin sönme ve yanması aralığında boşluk oluşmaktadır. Bu durum Q2 transistörünün iletime geçme değerinin VR2 ile değiştirilmesi ile olmaktadır. Bu özellik ile devre yeni elemanlar ile düzenlenerek bir pil veya akü şarj cihazı olarakta kullanılabilir.

Devrede kullanılan LED3 sarı ledi ise devrede voltaj olduğunu göstermek için konmuştur. Bu Ledi süren R6 direncinin değeri ledin parlaklığı göz önüne alınarak 3K9 olarak seçilmiştir.

Devre ölçülecek voltaja ve kullanılan ledlere göre akım çeker. Bizim denemelerimizde 7.5 voltu ölçerken 25 mA akım çektiği görülmüştür.

Pilin voltajına göre devrenin düzgün çalışması için devrede bulunan ayarlı dirençlerle ayar yapmanız gerekmektedir. Denemelerimde 3 volttan 12 volta kadar olan voltaj aralığını esas alarak yaptım. 12 Voltta ledlerin biraz parlak yandığını görülmektedir. Bu durumda R3 ve R5 dirençlerinin değerini yükselterek ayarları yeniden yapmak gerekmektedir. Uygun gördüğünüz takdirde 1K değerindeki R4 direncini iptal ederek köprüleyebilirsiniz.

Devreye gelen bütün bağlantılarda temas olayı çok önemlidir. Krikodil, maşa, elle birleştirme gibi kullanılabilecek temas noktalarında oluşan arklanma gibi durumlar devrenin çalışmasında anında hissedilmekte ve kararsız çalışma görüntüsü oluşmakatadır. Bu yüzden bağlantıların sağlıklı olması çok önemlidir. Ayrıca devrede kullanılan buton ve trimpotların (ayarlı dirençlerin) yeni ve sağlıklı olması da devrenin düzgün ve karalı çalışması için önemlidir. Denemelerimizde bağlantıları sağlıklı olarak yapılan devrede herhangi bir kararsızlık görülmemiştir.

Ölçülecek pilin ölçüm için herhangi bir devre ile bağlantısı olduğunda pilin bağlı olduğu cihazın çektiği akımdan ve oluşturduğu dalgalanmadan bizim yaptığımız devrenin çalışmasının da etkileneceği göz önüne alınmalıdır. Bizim devremiz pilin gerilimini ölçmektedir ve olası gerilim değişikliklerinden etkilenmesi kaçınılmazdır. Ayrıca devre tasarlanırken pile süreklü bir şekilde bağlı olacağı düşünülmemiştir. Pile bağlı devrenin pilden akım çekeceği göz önüne alınmalıdır.

Bu devreyi tasarlarken, devrenin ayarlama imkanı fazla olacak şekilde olmasına özen gösterilmiştir. Sizler de ayarlı dirençlerin yerine uygun değerlerde sabit dirençler kullanarak devreyi basitleştirebilirsiniz.

Devre KiCad programı ile çizilmiştir. Ekteki şema ve baskı devre dosyalarını açmak için bu programın bilgisayarınızda bulunuyor olması gerekmektedir. Baskı devre hazırlanırken KiCad hazır kütüphanesinde bulunan buton kütüphanesi yerine MBUTTON adında yeni buton kütüphanesi hazırlandım. MBUTTON.mod isimli bu dosya da eklerin içindedir.

Devrenin KiCad ile hazırlanan kaynak dosyalarını zip formatında sıkıştırılmış dosya olarak indirmek için tıklayınız.

Devrenin şeması



Şekil 1: Pil durum göstergesi devre şeması.

Malzeme Listesi:

Q1,Q2: BC547
D1,D2: 1N4148
R1,R2,R4: 1K 1/4W
R3,R5: 470 Ohm 1/4W
R6: 2K2 1/4W
RV1: 10K 1/4W
RV2: 22K 1/4W
LED1: Kırmızı LED 3mm
LED2: Yeşil LED 3mm
LED3: Sarı LED 3mm
SW1: Buton
P1: Batarya girişi için 2 uç

Devrenin baskı devresi



Şekil 2: Pil durum göstergesi baskı devresi.

Resimler



Resim 1: Montaja hazır baskı devre.

Montajı yapılmış çalışır devre



Resim 2: Montajı yapılmış çalışan devre.

Çalışan devre vidyosu (ayarlı adaptör kullanıldı, buton köprülendi) 

ek/1188/pil_durum_gostergesi.flv

Notlar:

1- Bu yazı 13.05.2008 tarihinde gelen sorular çerçevesinde güncellenmiştir.

2- Önceki şemayı görmek için tıklayınız.

3- Önceki ek dosyalara ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlarınız

Fırat Deveci - 20.01.2007
Abicim gerçekten sağol bu devre çok işime yaradı...Çok sağol...
mehmet cetin - 24.01.2007
böyle bir devreye ihtiyacım vardı emeğinize ve bizimle paylaştığınız için teşekkürler çalışmalarınızda başarılar dilerim
vahap - 04.02.2007
Öncelikle harcadığım emek için ve bu güzel bilgiler için çok teşekkürler. Eline sağlık. Peki bu devrede 1,5 volt pilleri ölçebilir miyiz. Ölçemiyorsak ne gibi değişiklikler yapmamız gerek. Tşkler.
süleyman - 18.02.2007
güzel bir devre olmuş, yalnız bu devrenin kullanım amacı sadece pil durum göstergesi olarak kalmamalı. bir şarj cihazına adapte edilebilirse pil şarj olduğu zaman şarj işleminin kendiliğinden durması sağlanabilir. yani mantıken bir pilin boş olup olmadığını anlamanın bize bir yararı yok. belki satıcıların bunu kullanması gerekir ama bizim diil. eh fena diil işte ama bazı standartlaşmalara gidilmiş. bunun değiştirilmesi ve bahsedilen dirençlerin kademelendirilerek farklı güçteki pillerde kesin sonuç verir hale getirilmesi gerekiyor
eray - 20.02.2007
kardeşim yaptığın devre için seni tebrik ederim.Devre çok iyi fakat sadece pilin durumunu gösteren bir devre. Bu devreyhe ek olarak birde pil şarj devresi yapamazmıyız? Başarılar dilerim.
murat - 22.02.2007
abıcım cok guzel devreler var elınıze saglık
lazım olan devreleri alıp yaptım ve cok ısıme yaradı.cok sağolun
thank you wery much
Barış - 23.02.2007
devre çalışır da biraz fazla enerji sarfiyatı yapmaz mı zaten böyle bir devre bile pili bitirir bi süre sonra o kadar dirençle ledle
yavuz - 25.02.2007
devredeki 1n4148 diyotu yerıne başka hangi diyotu kullana biliriz
çetin - 21.04.2007
transistörü devreye nasıl baglarım .yardıncı olursanız sevınırım.
Mehmet Yılmaz - 21.04.2007
Sayın Çetin, bahsettiğiniz transistör bağlamayı tam anlamadım. Diğer parçalar gibi uygun uçlarını kullanarak bağlayacaksınız
hakan - 05.05.2007
yeşil ışık hep yanıyo neden acaba
niyazi - 10.05.2007
pilin şarjı azaldığında kırmızı led yanmıyo.neden acaba? yardım ederseniz iyi olur.
Ramazan Bilgi - 16.05.2007
zipli dosya içerisinde .sch dosyası olmayınca eagle açamıyor.
Mehmet Yılmaz - 16.05.2007
Sayın hakan ve niyazi, Devrenin çalışmasını, çalıştırdığım şekilde anlattım. Yaptığınız devreyi kontrol ediniz.

Sayın Ramazan Bilgi, Bu devre Eagle ile çizilmedi. KiCad programı ile çizildi. Zipli dosyadaki dosyaları Kicad programı ile açarsanız çalışır.
süleyman özkan - 03.12.2007
devreyi denedim gayet güzel çalışıyor yapacak arkadaşlar için tavsiye ederim çalışmalarınızın devamını beklerim
süleyman özkan
elektronik teknisyeni devre tasarım
antalya
fatih - 08.12.2007
usta bu devreler çalışıyomu
Mehmet Yılmaz - 08.12.2007
Sayın Fatih, Niçin devrenin çalışmadığını düşündünüz. Karşılaştığınız sorun nedir? Ben devreyi malzemelerle geliştirdim, çalıştırdım. Sizde yaparsanız çalıştırabilirsiniz.
süleyman özkan - 17.12.2007
led 2 yerine optokuplör kullanarak (pc817 olabilir)
açma kapama yaptırabilirsinz histersiz ayarını iyi yapmanız gerekir bu ne işey yarar akü doldurma devresi olur voltaj sınırlayıcı olur hatta jeneratör kontol devresi bile olur acil aydınlatma olur sizin hayal gücünüze kalmış.hazır devre isteyen varsa şema tekniktgm@hotmail.com ulaşsınlar msn adresim aynı zamanda

süleyman özkan - 17.12.2007
iyide tam ikisinin arasında kalınca ayarlanan değer de
devre kararsız oluyor alt limit 11.0v üst limit 11.1 volt baz alalım ikisinin arasındaki voltajda kararsız kalıyor
emrah sarı - 05.05.2008
bu devrenın baskı devresı ve ustten gorunusu kımde var acaba??
Mehmet Yılmaz - 13.05.2008
Gelen sorular çerçevesinde bu yazıyı güncelledim. Lütfen tekrar inceleyiniz.

1- Yazı güncellendi.
2- Şema yeniden çizildi.
3- Baskı devre hazırlandı.
4- Çalışan devreler için resim ve vidyo eklendi.
FARUK - 16.10.2008
slm arkadaşlar bu devreyi orada kurmuşlarya orada kırmızı olan seramik kondansatörmü cevap bekliyorumm
zeynep - 22.12.2008
çok tsk ederim .... gerçekten çok işime yaradı.
faruk ağca - 31.01.2009
bence on nume-ara olmuş vaybe belki bende bir gün böyle seyler tasarlarım
ARİF - 05.02.2009
FARUK ARKADAŞIM UMARIM GÖZÜNDE BİR SORUN YOKTUR MALZEME LİSTESİNE BAKARSAN GÖRÜRSÜN SERAMİK KONDANSATÖR OLUP OLMADIĞINI BU ARADA MEHEMET BEY ÇOK SAĞLAM TASARIM YAPMIŞ KENDİLERİNE KOLAY GELSİN
asi kız - 24.03.2009
çok güzel olmuş ama birde power paint sunumu olsaydı
koray - 05.08.2009
arkadaşlara katılıyorum şarj devresi daha faydalı olurdu..zaten cep telefonları şarj işlemini gerçekleştirip dolduğunda auto matic kesiyor. fakat prize takılıyken dolup dplmadığını anlamak mümkün değil.. illaki telin ekranına bakmak buda yetmiyormuş gibi birde bir tuşa basmak zorunda kalıyoruz , hatta o tuşun hangisi olduğu da önemli ,, bizi bu işkenceden kurtamak için rica ederim böyle bir proje yapınız mehmet bey
Serkan - 25.08.2009
Kolay gelsin. Öncelikle devre güzel ama ben şunun lyt dosyasını istiyorum :(
Hemde acil. Bütün parçalar tamam ama çook acemi olduğum için yerlerini yazması gerekiyor resimde ;) Şimdiden teşekkürler...
Ayça - 03.06.2010
Hiç güzel değil istediğim bilgiyi bulamadım :(
şakir maraz - 25.11.2010
öncelikle teşekkürler.devre çok güzel çalışıyor ,benim aklıma bir fikir geldi.kırmızı led ile bir transistörü sürüp transistörlede bile röleyi sürerek aküyü şarja sokup çıkaramazmıyız yoruma açıktır yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
coşkunyiğit - 18.12.2010
sayın mehmet bey devreyı ısıte cızdım su anda ısıme yarıyor.ellerınıze sağlık.fakat bır sorun var.toplam akım proteustakı sımulasyonda 0.05mA olarak gosterıyor.cevre akımları yontemı ıle akımı bulmaya calısıyorum toplam akım 1 mA cıkıyor.hatamı cozemedım devre tamamıyle dogru olmasına ragmen.
I=u\r ise 12\12=1 mA cıkıyor. burda 1k+1k+10k=12k ordan buldum r yı 10 klık potu eklemememmı gerekıyrdu acaba lutfen yardım edın 3 gunum kaldı bunu teslım etmem gerekıyor
emre - 13.01.2012
arkadaşlar ben bu devre yi okulda proje ödevi olarak seçtim. ve devre yi kurdum çalıştı yapan arkadaşların eline sağlık güzel bir devre olmuş.
Kamil - 16.01.2012
Öncelikle Esselamün Aleyküm.
sayın Mehmet yılmaz Devreniz çok iyide,Benim özel bir ricam olacak yardımcı olabilirseniz,benim bir düşüncem var >> Elektrik varken 12 v.Akü Şarj edecek,Dolduğunda Şarjı kesecek,Yalnızca Elektrikler kesildiğinde 12v.Led Diodlu Lambaları Hareket edildiğinde yakacak,Bunu Açık izahatlı olarak Devre Şemalarıyla birlikte bana E.Mail olarak ayrıca sitenizdede yayınlıyabilirmisiniz ? Şimdiden ALLAH Razı olsun ALLAHA emanet olun.
Burak Gövde - 10.04.2012
Abi Saol Baya İşime Yaradı Bu Bide Leğim yerlerinin Resmi Varmı ? Önceki Yorumlarda Resimde Var Yazıyo Ama Ben Göremedim Notlar:

1- Bu yazı 13.05.2008 tarihinde gelen sorular çerçevesinde güncellenmiştir.

2- Önceki şemayı görmek için tıklayınız.

3- Önceki ek dosyalara ulaşmak için tıklayınız.
Bunlar Var Sadece İlgilenirsen Sevinirim Okula Lazm ;)
ilyas - 20.10.2014
yaw devre güzel ama bi sorunum var yeşil ışık ne pot ayarı ile nede başka bi yöntemle yanmıyor led patlak zannettim söktüm ama devre dışında test ettim yandı devreye bağlayınca tık yok sorun nedir aceba transistörleride değiştim yine sonuç tık yok yardımlarınızı bekliyorum

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>