Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Osilaskop İle Component (Malzeme) Testi

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 18.02.2007
Türkçe

Osilaskoplar, elektriksel değerleri grafiksel olarak görmemizi sağlayan ölçü aletleridir. En basit bir osilaskopta AC ve DC voltaj, frekans, AM modülasyon ölçme gibi işlemler rahatlıkla görülür ve bunların analizleri yapılabilir. Bu yazıda, component (malzeme) test özelliği olan osilaskoplarda bu özelliğin nasıl kullanıldığı anlatılacak ve örnekler verilecektir, hesaplamalar ve formüllerin işlenmesi gibi konulara girilmeyecektir.

Bu özellik bulunan osilaskopların ön yüzünde COMP. TEST yazan bir alanı ve bu alanda bir anahtarı ve giriş noktası bulunmaktadır.

Şekil 1: Osilaskop üzerinde component test alanı.

Osilaskopun Component Test İçin Hazırlanması:

Osilaskoplarda aynı özellikler olsa da üreticiler fonksiyon düğmelerini kendi istedikleri şekilde yerleştiriyorlar. Genel olarak bu işlem şöyle yapılır:

1- Osilaskobun COMP. TEST ve GND girişlerine ölçmede kullamnak için birer prob takılır.

2- Osilaskobun X-Y özelliği aktifleştirilir. Çift taramalı osilaskoplarda girişin biri X, diğeri Y olarak seçilmiştir. Bunun girişlerin hangisinin X, hangisinin Y olduğu giriş noktasında yazar. X-Y düğmesi aktifleştirilince ekranın ortasında parlak bir nokta oluşur.

3- Bu nokta tam ortaya POSITION düğmeleriyle yerleştirilir. Böylece ayarlama da yapılmış olur.

4- Her iki kanal girişi de GND'ye bağlanır.

Şekil 2: Kanal giriş yönlendirme anahtarı.

5- COMP. TEST anahtarına basılır.

6- Ekranda yatay bir çizgi oluşur. Her bir girişin uzunluğu VOLTS/DIV ayar komütatörü ile ayarlanır. Kullanım klavuzlarında genellikle X için 5V/DIV, Y için 2V/DIV konumu tavsiye edilmektedir. Bu ayar, kataloglarda yazıldığı gibi yapılabileceği gibi, COMP. TEST girişi boşta iken X uzunluğunu, GND'ye bağlı iken de Y uzunluğu ayarlanabilir. X ve Y koordinatlı grafik gibi düşünüldüğünde, X yatay ekseni, Y ise dikey ekseni ayarlıyor.

Şekil 2: X için 5V, Y için 2V seçilmiş, boşta ve kısa devre haldeki görüntüler.

Osilaskopta Component Testinin Yapılması:

Burada yapılacak testlerde direnç, kondansatör, diyot ve transistör gibi temel malzemeler kullanılacaktır. Karmaşık yapılardan oluşan entegrelerin sonuçları üreticiden üreticiye farklılıklar göstermektedir. Ölçülecek parçanın bir ucu osilaskopun GND girişine diğeri ise COMP. TEST girişine bağlanacak. Parçalar tek olarak test edilebileceği gibi paralel veya seri bağlı olarak test edilebilir. Aynı zamanda bir parça diğer parçalarla çeşitli bağlantı şekilleriyle test edilebilir.

Dirençler:


6K8 direnç                         22K direnç                         47K direnç

Kondansatörler:


1µF 50V elektrolitik           220nF kutupsuz                 100nF kutupsuz

Diyotlar:


7V5 zener diyot                     1N4007 diyot

BC547 transistör:


BC 547 BC bağlantısı          BC 547 EB bağlantısı       BC 547 EC bağlantısı

Diğer bağlantı şekilleri:


22K direnç ve 100nF kondansatör paralel bağlı

Etiketler: Ölçüm Osiloskop

Yorumlarınız

bayramelmas - 22.02.2007
bilgilerinizden dulayı sizi kotlar ve çok teşekürler
kadir gül - 24.02.2007
uzun zamandır kullanmış olduğum kompenent tester elimde bulunan 20mhz osilaskopta kullanmayı düşünüyorum reşekkür ederim
FATİH AYDOĞDU - 02.06.2007
sayın meh met yılmaz abimiz iyi bi konuya deyinişin bu konuya yer verdiginz için size teşekkür ederim. osilaskopta yapılan kompenent testi çalışan kişiyiayanılta biliyor tam doğru bir karekteristik göstermiyor yani sağlam malzemeyi bozuk diyebiliyosunuz bunun için daha profosyenel cihazlar var ama yine size tekrar teşekkür ediyorum saygılarımla : fatih aydoğdu
yeni yetme - 23.06.2007
fotoları görünen alet 3502c modeli hc nin bende aynısı var fakat bende güvenilir olmadığını düşünüyorum malum aynı işi yapan binlerce dolarlık cihazlar var ne kadar sağlıklı olurki bu tereddütteyim
baran ALP - 14.07.2007
ben şu anda polar t3000 kullanıyorum sanırım fiyatı 7000$ ile 9000$ arası osilaskop ile aynı eğriyi ekranda görebiliyorum. paylaşmış oldugun bilgi için teşekkür ederim eve test cihazı almama gerek kalmadı.
ilker - 19.12.2007
bilgilern icin saol ama vermis oldugun degerleri nasıl olctunu grafik olarak anlatırsan sevinirim ve IGBTS tranzop sotky diode nasıl olculur anlatırmısın vermis oldugun bilgiler icin saol iiii calısmalar
cemil - 24.12.2007
t3000 yerine huntron daha kullanışlı malzemenin hem VI karakteristiğini görüyorsun hemde tam değerini ekranda yazıyor polardan daha ucuza geliyo scop kullanmak biraz daha amatör gibi yalnız ucuz bunu geliştirmek MÜMKÜN OLABİLİR T3000 TARZI CİHAZ ÜRETEN ulus ta bir firma var daha ucuz ama patent sorunu yaşıyor. biz scopla ugraşırken adamlar bu işleri robotlara devrediyor.ah parasızlık.
nurettin köprü - 28.01.2008
güzel küllanişli
ahmet topbaş - 22.06.2008
güzel çalışma teşekkürler
erhan - 13.10.2008
arkadaşlar ben bir adet kart test cihazı almayı düşünüyorum.bunun araştırması içindeyim.bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların önerisine ihtiyacım var.malum daha önce kullanmadığım için pek bilgi sahibi değilim.yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar.
recep - 14.10.2010
hameg hz 65 component test cihazı lazım analaog bi osilaskopta kullanılabilir, elinde olan acil mail atsın.
Mustafa Hoş - 06.07.2012
Arkadaşlar bu cihazlar yüzlerce dolar verilecek kadar kompleks cihalzlar değiller, şöyle ki bahsettiğiniz huntron ve polar türü cihazlar aslında birer osiloskop devresi barındırıyorlar içlerinde elektronik okuyan herkesin temel elektronik derisi içerisinde yarı iletkenler konusunda gördüğü yarı iletkenlerin karakteristik eğrileri vardır olay burada başlar. Siz bir kompanentin sağlamlığını kontrol etmek isterseniz eğer bunun karakteristik eğrilerine bakarsınız bunuda yapmanın kolay bir yolu var eğer eliniz de 2 kanallı bir osiloskop var ise çok basit 3 dirençle bu testi yapabileceğiniz bir devre oluşturabilirsiniz.
İlgilenen arkadaşlara mail bu işin mantığını kavrayacak bir şema çizip verebilirim tabi proteus programı varsa elinde :) iyi çalışmalar...

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>