Teknomerkez
TR EN ES
Konular

7 Segment Display Yerine 5x7 Display Kullanımı

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 06.05.2008
Türkçe

Pek çok devrede kullandığım 7 segment display yerine 5x7 dot matrix display'i kullanmak düşüncesi bende gelişince bu yazıda anlatılan devre ortaya çıktı. Devre temelde çok basit olmasına rağmen kibar bir montaj yapmanın zorlukları ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı önce montaj yapılmış ve bu montajın ortaya çıkardığı şartlara göre program yazılmıştır.

Devrenin yapısı ve çalışması

Devre BINARY girişleri işleyerek 5x7 dot matrix display için uygun hale getirerek göstermektedir. Devre genel kullanım amaçlı olarak tasarlanmıştır. Herhangi bir +5V seviyeli sayıcı entegre A, B, C ve D çıkışlarına direkt olarak bağlanabilmektedir. Devrede kullanılan tek aktif eleman olan PIC16F628 mikrokontrolör entegresi besleme uçları dışında kalan bütün uçlara ihtiyaç duyulmuş ve bu uçlar aktif olarak kullanılmıştır. Bu uçları kullanabilmek için osilatör ve reset elemanları dahili olarak kullanılmıştır. Uçlar montaj işlemi için display uçlarına en yakın ve uygun noktadan bağlanmıştır. Ayrıca devrede kullanılan dirençler smd olarak seçilerek montajın olabildiğince küçük bir alana sığdırılmasına çalışılmıştır. 5x7 display olarak 23x39 mm'lik ebatlarda ve ortak katod satırlı olan KPM-1057A kullanılmıştır. Baskı devre bu elemanın tam arkasında yerleşecek şekilde dizayn edilmiştir. Ayrıca baskı devre uzun kesilerek vidalama delikleri açılabilir. Devrenin programlanmasında JAL ve JalTurk programları kullanılmıştır. Bu iki programda aynı şekilde çalışmaktadır.

Devre BCD veya Binary çıkışları işleyebilmektedir. A, B, C ve D girişleri HIGH seviyesi +5V olmalıdır. Bu girişler için 1'er saniye arayla değer artıran PIC16F628 ile test devresi tasarlanması tercih edilmiştir. Bu sayıcı devre sadece devrenin testi amacıyla yapılmıştır. Sizler BCD veya Binary sayıcı olarak istediğiniz devreyi yapabilirsininz veya herhangi bir sayıcı entegresinin çıkışlarını direk olarak bu devreye bağlayabilirsiniz. Tasarlanan bu devrede dahili osilatör ve dahili reset ile programlayınca hiç bir ek malzemeye gerek kalmayan sayıcı yapılmış oluyor.

Bu sayıcı devrenin çıkış uçları:

A - RB0 6 nolu uç.
B - RB1 7 nolu uç.
C - RB2 8 nolu uç.
D - RB3 9 nolu uç.

Test amaçlı binary sayı uretici devresinin JAL kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Test amaçlı binary sayı uretici devresinin JalTurk kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Test amaçlı binary sayı uretici devresinin HEX kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Devrenin JAL ve JalTurk programları:

Devre malzeme yerleşimi öncelikli olarak tasarlandığı için programda her bir uca tek tek atama yapma yöntemi seçilmiştir. Eğer Mesela, PORTB ve PORTA düzenli olarak kullanılabilseydi program daha basit olurdu. Program uçları tanımlanan değerleri While döngüsüyle girişlerden aldığı koşullara uygun olarak tanımlanan çıkışlara uygun değerler aktarmaktadır. Devrede ortak katod satırlı 5x7 dot matrix display (KPM-1057ASR) kullanılmıştır. Kullanılan display ortak anot satırlı display olarak tercih edilirse programda gerekli düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada devreyi sadece ortak katod satırlı display ile denedim. Devrenin JAL ve JalTurk kaynak kodları yazının sonundadır.

Devrenin JAL kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Devrenin -Jal- HEX kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Devrenin JalTurk kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Devrenin -JalTurk- HEX kaynak dosyasını indirmek için tıklayınız.

Devrenin Montajı

Devre KiCad ile hazırlanmıştır. Bu çalışmada ek kütüphaneler hazırlanmış ve kullanılmıştır. Bu kütüphaneler m16f628-1.lib, display.lib ve KMP-1057.mod kütüphaneleri olup ek dosyada bulunmaktadır. display.lib kütüphanesinde bulunan 5X7MATRIX sembolünde uçlar montaja göre dizayn edilmiş ve ortak uçlar gösterilmemiştir. Devrede bulunan R8 150 Ohm direnç olası durumlar düşünülerek şemada çizilmiş ve baskı devrede yerleştirilmiş olmasına rağmen kullanılmamıştır. Devrede bulunan R1-R7 470 Ohm değerinde olan dirençler hazırlanan baskı devrede smd parça olarak kullanılmasına rağmen 1/4 wattlık normal dirençlerden baskı devrede montaj uçlarına delikler delinerek dik yerleştirmek koşuluyla kullanılabilir. Kullanılacak dirençler montaj açısından sorun oluşturmamaktadır. Ayrıca besleme uçlarına 100nF değerinde bir kondansatör ilave edilmesinde fayda vardır. KPM-1057ASR display soketlerle montaj edildiğinden takma ve çıkarma imkanı vardır.

Devre Şeması

KiCad ile hazırlanan devre şeması ve baskı devreyi indirmek için tıklayınız.

Malzeme Listesi

U1: PIC16F628
R1-R8: 470 Ohm
MATRIX1: KPM-1057ASR

Baskı devre ve malzemeler

Hazır devreden görünümler

Çalışan devre resmi

Çalışan devre vidyosu


Yorumlarınız

ferat - 05.07.2008
cok guzel bır ıs basarmıssın devamı dılegıyle tsklet
Rambili - 02.10.2008
Merhaba,
Güzel bir devre olmuş, benim öğrenmek istediğim Devreye 7 segment girişi olup çıkışıda 5x7 disp olabilir mi? Yard. için şimdiden tşk.ler
Doğan GÜLGER - 05.02.2009
slm. Devrede kulladığımız dot matris bağlantılarını yaparken 5x7 diye nasıl ayırdık toplam 14 tane pini var anlamdım.
Mehmet Yılmaz - 07.02.2009
Sayın Doğan GÜLGER; Dot matrixin baskıdevre bağlantısında da görüleceği gibi kullanılmayan uçlar var.
ihsan - 02.03.2009
merhabab bu devrenız guzel olmus bu devrenın pıc basıc pro kodları vramı varsa yollarsanız sevınırım
Scott - 07.02.2011
I have been searching for more information on the

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>