Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Open Office Base ile Transistör Kataloğu Tasarımı

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 26.06.2009
Türkçe
Bu uygulama, Open Office Base için yapılmış temel ve basit bir form uygulamasıdır. Girilen metinler ve resimler veri tabanında tutulmakta ve gösterilmektedir. Bütün değerler tek sayfada gösterilmektedir. Herhangi bir sorgu kullanılmamıştır. Bu yazının amacı dışında kaldığından tablo ve form yapısı ve yapılışı hakkında bilgi verilmeyecek, sadece "Transistor Kataloğu" kullanımı anlatılacaktır. Burada anlatılanlar Windows ve Linux için geçerlidir.

Tablonun yapısı şöyledir:

Resim 1: Tablo içeriği

Transistor Kataloğu sayfası görünümü şöyledir:

Resim 2: Windows'ta Transistor Kataloğu kullanım alanı.

Resim 3: Linux'ta Transistor Kataloğu kullanım alanı.

Sayfada görüldüğü gibi sol bölümde veriler ve sağ bölümde kontroller bulunmaktadır. Üstteki kontrol düğmeleri kayıtlar arasında gezinmeyi sağlamakta, altta bulunan düğmeler ise kayıt ekleme ve silmeyi sağlamaktadır.

Resim 4: Gezinme düğmeleri

Resim 5: Bilgi güncelleme düğmeleri

Yeni Kayıt Ekleme:

Kataloğa yeni kayıt eklemek için "Yeni" düğmesini tıklıyoruz. Bu işlemle veri alanları temizlenerek yeni kayıt girişlerine hazır hale geliyor. Metin alanlarına klavyenizle uygun değerleri giriyoruz. Resim alanına resim ilave etmek için ise basit iki yönten kullanılmakatdır.

1. Yöntem: Fareyi resim alanının üzerine getirip sol düğmesine 2 kere tıklatıyoruz. Böylece resim ekleme diyalog penceresi açılıyor. buradan daha önce hazırladığımız uygun boyuttaki resimi ceçiyoruz ve "Aç" düğmesini tıklatıyoruz. Bu şekilde resim alanına resimö yerleşmiş oluyor.

Resim 6: Resim ekleme diyalog penceresi

2. Yöntem: Fareyi resim alanının ürerine getirip sağ düğmesini tıklatıp bırakmıyoruz ve farenin sağında beliren menüye doğru kaydırıp "Grafiklerden ekle..." seçeneğinin üzerinde bırakıyoruz. Bundan sonrası yukarıdaki 1. yöntemde anlatıldığı şekliyle devam etmektedir.

Resim 7: Grafik ekleme düğmesi

Resim Silme:

Eklediğimiz veya eklenmiş resmi silmek için fareyi resim alanının ürerine getirip sağ düğmesini tıklatıp bırakmıyoruz ve farenin sağında beliren menüye doğru kaydırıp "Grafiği kaldır" seçeneğinin üzerinde bırakıyoruz. Böylece resim o alandan siliniyor. Bu noktada işletim sistemleri arasındaki geçişte, mesela windows'ta kaydedilen bir resimi Linux'ta silmek istediğimizde "Grafiği kaldır" seçeneği gelmiyor. Bu durumda silmek istediğimiz resmin yerine yeni bir resim kaydedip bu yeni kaydedilen resmi silerek resim alanını tamamen temizliyoruz. Eğer Linux'ta kaydedilen resimi Windows'ta silmek istersek yine aynı yöntemi kullanıyoruz.

Resim 8: Grafik kaldırma/silme düğmesi

Kayıt Silme:

Katalogda bulunan bir kaydın silinmesi için silinecek kayda gelince "Sil" düğmesini tıklatıyoruz karşımıza gelen uyarı penceresinden "Evet"i tıklattığımız anda kayıt silinmektedir.

Resim 9: Kayıt silme uyarı penceresi

Yukarıda anlatılan işlemleri katalog sayfasının altında bulunan kontrollerden de yapabilirsiniz.

Ek Dosyalar:

"Transistor Kataloğu" dosyasını indirmek için tıklayınız.

Yorumlarınız

duran usta - 11.02.2010
iyide gardaşım transıstör karşılığını yazıp öğrenemiyoruz bukadar zormu hiçbirkimse amatörlere yardımcı olmuyor selamlar

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>