Teknomerkez
TR EN ES
Konular

En Basit Korna Devresi

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 14.11.2011
Türkçe
Son günlerde internette dolaşırken fazla miktarda "basit siren" devreleri ile karşılaşınca bende "bunlar nasıl olsa basit devreler, biraz uğraşayımda sitresim gitsin" anlayışı gelişti. Ama hepsiyle de epey uğraştım. Galiba tatmin edici bir şeyler arıyordum. Sonunda bende "Basitin en basiti"ni yapma eğilimi oluştu. Sonuçta bu yazıyı hazırlama cesareti verecek kadar basit ama çalışan bir devreyi malzemeyi azaltarak hazırladım. Devre bir korna olarak yeterli olmamakla birlikte korna gibi çalışıyor.

Devre bu haliyle basit bir osilatör devresidir. C1, 33nF kondansatör ve R1, 220K direncin değerinin değiştirilmesitle frekans değiştirilebildiğinden kornanın tonu da bu parçalar ile ayarlanabilir. Aşağıda videoda duyulan ses benim tercihim. Sizlerde C1 ve R1 parçalarının değerleri üzerinde çalışarak hoşunuza giden ses tonunu elde edebilirsiniz. Devre 2 adet kalem pille çalışmaktadır. 1,5 voltluk tek kalem pille de çalışmakta fakat ses seviyesi yetersiz olmakatdır. Kornanın çalışması için butonu kullanmak gerekmektedir. Butona basılı iken devreye besleme voltajı verilmektedir. Bu devrede güç faktörünün azlığı dolayısıyla bu şekilde besleme yapılmıştır. Devre güçlü olsaydı butondan besleme butonun ömrü açısından olumsuzluklar taşıyacaktı.

Devreye ait KiCad ile hazırlanmış kaynak dosyayı indirmek için tıklayınız.

 Devrenin Şeması:

Malzeme Listesi:
Q1: BC547
Q2: BC558
R1: 220K
C1: 33nF
SP1: 8 ohm 0,5 watt hoparlör
BT1: 2x1,5V=3 volt pil
SW1: Buton

Malzeme Yerleşimi:

Çalıştırılma anı görüntüsü:

Q2, BC558 transistörü Beys ucundaki sinyalin osilaskop görüntüsü:

Osilaskop pozisyonları:
VOLTS/DIV: 100mV
TIME/DIV: 1ms
Ölçüm DC konumda yapıldı.

Baskı Devre:

Montaj yapılmaya hazır baskı devre kartı:

Montajı yapılmış devre:

Çalışır durumda baskı devre:

Çalışan Devre Videosu:


Notlar:
1- Bu yazı 18 Kasım 2011 tarihinde baskı devresi eklenerek güncellenmiştir.
2- Bu yazı 24 Kasım 2011 tarihinde güncellenmiştir.
3- Baskı devrede geçen siren ifadeleri korna olarak değiştirilmelidir. Bu devre ile ilgili yapılan "siren mi, korna mı" tartışmasında korna lobisi baskın çıktığından yazının başlığı değiştirilmiştir.

Yorumlarınız

akif - 29.11.2011
bu davrenin raporunu da hazırlayabilirmisiniz?
Mehmet Yılmaz - 01.12.2011
Sayın akif, bu devreye herhangi bir ilave yapmayı düşünmüyorum.
mustafa - 04.01.2012
Devredeki butonun kaç bacağı var acaba?Baskı devre çıkarırken buton için 4 delikmi,2 delikmi delicez bilmiyorum.
Mehmet Yılmaz - 08.01.2012
Sayın Mustafa, Butonun 4 bacağı var.
mustafa - 11.01.2012
Mehmet hocam ben devreyi bitirdim ama ses çok az çıkıyor.Gerilimi arttırdıgımda ses bozuluyor,cızırtılı oluyor.Bir öneriniz varmı acaba?
Mehmet Yılmaz - 12.01.2012
Sayın Mustafa,
Bu devre aslında sınırlı bir devre. Yani çok şey beklemeyin. Önerim Q2 BC558 transistörü yerine mesela BD136 kullanmakla ses artabilir ama yinede iki parçayla yapılan devreden daha fazlasını beklemeyin. Ayrıca daha yüksek omajlı hoparlör ile belki cızırtı açısından daha verimli sonuç alınabilir. Bunlar sadece fikirler. Denemek lazım.
ismail - 24.04.2012
plaket üzerindede resmini koyabilirmisiniz?
ali kara - 14.12.2012
s.a oncelıkle kolay gelsın arkadaslar benım arbanın havalı kornasının beynı yandı nasıl yenıden bır beyın yapmak ıstıyorum 2volt gırıs 12volt 3 ayrı cıkıs olacak basılı tuttugunda her cıkısa sırayla acılp kapanacak tek tek bastıgında da sırayla cıkıslar acılıp kapanacak bu sekılde havalı korna calısacak yardımcı olursanız cok sevınırım
Melek Arslan - 10.05.2014
Hocam ben odamın kapısına küçük bir zil yapmak istiyorum ve teknolojiyi kullanmayı ve devre yapmayı çok seviyorum ancak şu Qbkgkk bilmemen falan anlamıyorum türkçesini söyler misiniz?

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>