Teknomerkez
TR EN ES
Konular

TEE 14: Bağlantı-Montaj Elemanları ve Bataryalar

Yazar: Ulvi Asil Yılmaz
Tarih: 26.06.2019
Türkçe

Bağlantı Elemanları

Elektrik ve elektronik devrelerinin birbirlerine bağlanmasını sağlamak için kullanılan yardımcı elemanlardır. Klemens ve konnaktörler bağlantı elemanları grubuna dahildirler. Üzerinden geçecek akım ve gerilime göre fiziksel boyutları farklı olup alev almayan malzemelerden yapılır.

  

Şekil 1,2: Konnektör ve klemens grupları

Kablo pabuçları, pimler ve soketler de bağlantı elemanları grubunun önemli elemanlarından bazılarıdır.

Montaj Elemanları

Elektrik ve elektronik devrelerinin şaseye bağlanmasını sağlamak için kullanılan bir yardımcı elemandır. Vida, pul ve somun, yükseltici montaj elemanları girmektedirler. Montaj elemanların metal kısımlarının paslanmaz olması gerekmektedir. Bu yüzden genellikle kaplama yapılırlar.Plastik kısımlarının yalıtkanlık derecesi oldukça yüksek ve alev almaz malzemeden yapılmaktadır.

Şekil 3: Elektronikte montaj elemanları

Bataryalar

Uygulama alanına göre akümülatör veya pil diye adlandırılan doğru akım kaynaklarıdır.

Elektrolitin ve elektrotun cinsine göre bir çeşit akümülatör vardır ve bunlardan bazıları kurşunlu akümülatör, nikel kadmiyumlu ve nikel demirli akümülatörler, çinko gümüşlü akümülatörler olarak sayabiliriz.

Bataryaların güvenilirliği ömürlerine  ve enerji depolama niteliğine göre saptanmalıdır. En çok kullanılan alkalin bataryalar depolanmış enerji bittiğinde tekrar enerji depolama yeteneğine sahip değildirler.

Depolanmış enerji bittiğinde tekrar enerj depolanan bataryalar nikel kadmiyum bataryalar, mikel metal hidrid bataryalar ve lityum iyon bataryalar olmak üzere sayabiliriz.

Şekil 4: Batarya sembolü

Şekil 5: Batarya

Yorumlarınız

Hiç yorum yapılmamış.

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>