Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Gerilim Katlayıcı Devreler - Çoklayıcılar

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 05.10.2005
Türkçe

Kondansatörlü filtre devresi üzerinde yapılacak bir değişiklik, doğrultulmuş gerilimin tepe değerinden daha büyük gerilimlerin elde edilmesine imkan verir. Bu tip devrenin kullanımı, transformatör geriliminin tepe değeri düşük değerde tutulurken, tepe çıkış geriliminin, doğrultulmuş gerilimin tepe değerinin iki, üç, dört veya daha fazla katına yükseltilmesini mümkün kılar.

Gerilim Çiftleyiciler:

Yarım dalga gerilim çiftleyici (ikiye katlama devresi) şemasında, transformatörün uçlarındaki pozitif gerilimin yarım saykılı boyunca, C1 kondansatörünü doğrultulmuş tepe gerilimine (Vm) kadar dolduran senkonder diyotu D1 iltimdedir, D2 diyotu tıkamadadır. Sekonder geriliminin negatif yarım saykılında, D1 diyotu kesimdedir ve C2 kondansatörünü dolduran D2 diyotu iletimdedir.

Gerilim Üçleyici, Dörtleyici veya Daha da Çoklayıcılar:

Bu çoklayıcılarda aslında katlama sayısı arttırılarak yüksek voltajlar elde edilebilir. Dörtleyici, beşleyici veya onikileyiciler de aynen ikileyicinin tekniği ile çalışır. Şekilde görülen dizini devam ettirirseniz. istediğiniz katlamaya kadar çıkarabilirsiniz.

6 Kat Gerilim Katlayıcı Devre

Yukarıdaki devrede girişi alternatif akım kaynağına bağlayınız. Bir trafonun sekonderi olabilir. Diyotları 1N4007 kullanabilirsiniz. Kondansatörleri ise kutupsuz olarak 100nF, 470nF, veya 1uF kullanabilirsiniz. Aşağıda resim yukarıdaki devre şemasının uygulanmasıdır. Kondansatörlerin voltajı ise girişteki voltaj değerini karşılayacak bir değer olsun. Mesela 25 voltluk trafo kullanırsanız 63 voltluk polyester kondansatör kullanırsanız yeterli olur. Yukarıdaki şemalar bilgilendirme amaçlı olarak verilmiştir. Devreyi denemek için kutupsuz kondansatör kullanınız.

6 kat gerilim katlayıcı devrenin uygulama resmi:


 Resmi büyük görmek için tıklayınız.

Parça Listesi:

D1-D6: 1N4007
C1-C6: 1uF 63V polyester kutupsuz kondansatör

Açıklama:

Ayrıca, girişte alternatif akım uygulayınız. Pil gibi doğru akım ile bu devrede istediğinizi elde edmezsiniz.

Notlar:
Bazı arkadaşların gönderdikleri e-maillerde, devreden verim bekledikleri anlaşılmaktadır. Bu devre ile bir cihaz çalıştırma imkanı akım düşüklüğü nedeniyle pek mümkün değildir. Hatta değişik ölçü aletlerinde oluşturdukları yük farklılığından dolayı ölçülen voltajlarda değişik değerler alınabilmektedir. Bir kaç uygulama devresi gördüm fazla değil, mesela; "220V pirimerli ve 100V sekonderli trafoyla 10 kat yükselterek elde edilen 1000 voltluk arkla ozon tedavisi yöntemi ile saç dökülmesini önleyen devre" gibi (LAFAYET GAZETESİ). Bu tür devreler, kendi başlarına, denemek ve tatmin olmak için çok güzel ama verimlilik için yetersiz devrelerdir.

Katlama sonucunda elde edilen yüksek voltaj tehlikeli olabilir. Benim ölçü aletim bozulmuştu.

(Bu yazı 1 Haziran 2023 tarihinde güncellendi.)

Bu yazıyı PDF dosya olarak indirmek için tıklayınız.

Yorumlarınız

yavuz - 14.03.2006
bu devrelerde kullanılabilecek diyot ve kondansatör değerleri nedir ve bu devre ne kadar akım çıkarır,Trafoya göre bu akım değişirmi?iyi çalışmalar...
timpati - 05.08.2006
diyot ve kondansatörler, ilk girişteki Vm kadar bir gerilimi kaldırabilecek değerde olmalıdır (enaz). yani trafo çıkışı 24Vac ise diyotların 1N4001 olmasında sakınca yoktur, giriş gerilimi ve/veya en son çıkış arttıkça bunun da artması gerekir. 1n4007 diyodu 1000V'a dayanır ve pek çok uygulama için yeterlidir.
akıma gelince, akım verilmez alınır (akım kaynağı devresi hariç). yani akımı belirleyen çıkış gerilimine karşılık çıkışa bağlanan yüktür, tabii besleme kaynağınızın bunu karşılayabileceğini varsayıyoruz.
bir örnek vermek gerekirse, trafonuzun çıkışı 24V ve gücü de 4W olsun, en uçdaki çıkışımız ise 480V (20'ye katlanmış) olsun. bu durumda çıkıştan alınabilecek maksimum akım (kaba bir hesapla) Iç=Pç/Vç[4/800=5mA olur. oysa 20'ye katlamadan önce 4W'lık trafo 24V'ta 166mA verebiliyordu.
djoz - 04.01.2007
Diyot ve kondansatör değerlerini gerilime ve akıma göre kendiniz tayin edebilirsiniz, diyelimki elinizde 12v 40~50w bir trafo ve 25~30volt besleme ile çalışan 30 wattlık bir amfi devresi var, kullanacağınız çiftleyicideki diyotlar 3 amper ve kondansatörler de 10.000~22.000 uf koyulabilir, 22.000 uf bulmak çok zor değil, ben rastgele girdiğim 3. dükkandan 2 YTLye almıştım.
mai - 21.02.2007
Ben bu devreyi yaptım. 27 diyot ve 27 kapasite kullandım. Tabi benim kullandığım 47 nf idi. Ayrıca girişe de 220VAC uyguladım. Kapasitelerin gerilimlerini de 630V olarak seçtim. Devrenin çıkışını 3 cm lik bir iğneye verdim. İğnenin ucundan ise ortama ozon yayılıyor. Yani bu devreler ile basit bir ozan jenaratörü yapılabilir.
şanlı - 27.11.2007
c1 kondansatörü ac akımı ilettiğine göre,d1 diyotu üzerinden saniyede 50 kere sekonder kısadevre olmuyormu
mai - 18.12.2007
Çok saçma bir yaklaşım! Diyodun çalışması ile ilgili bilgilerinizi yeniden gözden geçirmelisiniz bence. Ayrıca kaynaktan aldığınızı kaynağa yöneltip kısa-devre yapmaktan bahsediyorsunuz :) Arkadaşım lazımsa yap bu devreyi. Babalar gibi çalışır :)))))))))
hüseyin - 14.01.2008
kardeşim bu devre güzel bir devre yanliz saçma ama bana akım yükselten bir devre gerekiyor yani bu imkanzisi gercekleştirebilecegini düşünen arkadaşlar varsa fikirlerin bekliyorum adresime yazssinlar
abdullah - 15.01.2008
selamlar bu devrelerle 8mv dc yı 5 V dc ye yukseltemımz mumkunmu yardımcı olcak bırını arıyorm cok ıhtıyacımz var yardımcı olabılcek arkadsları msn ye beklıorm saygılar
eren ege - 27.12.2008
arkadaşlar 220vu yg trafosu ve gerilim katlayıcı devre ile 5000 Va yükselteceğim.. devreyi kuracağım ancak devrede elmanların üzernden atlamalar olr mu mesela bir kondansatörden bir konsatöre veya bakır yola atlama olr mu olrsa nasıl engelleyebilirim? çıkışta 5000v luk ucun arasına kağıt koyup kağıdı delmem gerekiyor mesafeyi nasıl ayarlayabilirim tşk ederim...
ergün - 24.01.2009
merhaba arkadaşlar bende böyle bir devre yapmayı düşünüyorum.yalnız bazı sorunlar var .bu sorunları sizlere danışmak istiyorum.bir jeneratör yapmayı planlıyorum. bu jeneretörün çalışma prensbi ise şöyle; bir tane 6v 12ah kapasitede bir kuru tip akü. aküye bağlı bir motor ve motora bağlıda bir dinamo. Bu dinamodan çıkan ac6v,bunuda diyot ve kondansatör yardımıyla dc akıma çevrilerek aküye geri bağlanarak aküyü şarj eder. yakıt falanda gerktirmez.bu sayede akü hiç bitmez.Ve bu gerilim katlama yöntemiyle DC6volt u ==DC240volt a çıkarır.(40 kat yükselterek)sizce böyle bir devre yapsam işe yararmı?
cenk andic - 21.02.2009
merhaba mehmet
ben 12 v pil ile 500 volt doğru gerilim elde etmek istiyorum. güç önemli değil. devre mikroamper akım çekecek.böyle bir devre biliyormusun? teşekkürler
Osmna kul - 14.06.2009
Saç dökülmesi içi olan devrenin şeması olan varsa mail adresime yollamasını ya da burda yayınlamasını rica edebilirmiyim.
emre - 01.04.2010
ben gerilim katlayıcılar hakkında bilgi istiyordum ve şemasını... :?

4N1L - 28.07.2010
Selam arkadaşlar. bir defa dc gerilim katlayıcı diye bir devre el yapımı yapılabileceğini sanmıyorum. yapılsa da akımı düşer akımı yükseltseniz gerilim... yani watt dediğimiz güç kavramı. akım ve amper 2 side güçlü olmayınca maalesef yüksek amper ya da voltaj almışız hiçbir önemi yok.. tranzistörlü devrelerde de en fazla 3v karınız olur.. transformatörü es geçin. dc için işe yaramaz.. ama hiçbir elektronik firma yada kişi yüzyılın icadı olabilecek dc v yükseltici devresini de çok kardan satabileceği için bedava paylaşmaz ;)
Zafer ÖZKAN - 14.12.2010
ben 60watt'lık anfi yapacağım ve çalışma gerilimi 25V. Ben bunu Pc için kullanılan güç kaynağından çekmek istiyorum. PSU'mun gerçek gücü 250W. !12V'u yükseltebilir miyim? Yükseltirsem akım yarıya düşer o kabulüm ama bu şekilde 60Wlık kaç anfiyi çalıştırır bu sorumu cevaplarsanız çok müteşekkir olurum. Kaç gündür sormadığım yer kalmadı son olarak size soruyorum. Lütfen bana bir yardım edin.

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>